Települések

Szeretném összegyüjteni azokat a városokat, és falvakat, amelyek számomra fontosak.

Friss topikok

Linkblog

Jászivány

2008.03.17. 21:10 szoo


A település megközelíthető közúton: a 31-es út Jászapáti és Heves közötti szakaszán jobbra.

A települést 1466-ban említette először írás. A XIX. század közepén kezdett kialakulni itt a tanyavilág. A "palócziak" 1421-ben kapták meg a települést. 1527-ben az Egri káptalan birtoka lett Jászivány, 1750-ben pedig Jászapáti tulajdonába került. 1950-ben szakadt el Jászapátitól, ekkor 1131 lakosa volt.
1950-ben önálló településsé vált, de hosszú ideig nem lehetett igazi falunak tekinteni, mivel lakossága a határban szétszórt tanyákon lakott. A falu központja az ún. Telek nevű határrészen alakult ki, ahol korábban Heves-Ivány község volt. Mivel a település ekkor már a Jászsághoz tartozott, a Jászivány nevet kapta. Később Jászapáti társközsége lett; 1991-ben kapta vissza önállóságát.
 

Szólj hozzá!

Címkék: jászság jászivány

A bejegyzés trackback címe:

https://varosokesfalvak.blog.hu/api/trackback/id/tr67385260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása