Települések

Szeretném összegyüjteni azokat a városokat, és falvakat, amelyek számomra fontosak.

Friss topikok

Linkblog

Magyarország földrajzi középpontja, Pusztavacs

2008.03.17. 21:14 szoo


Az északi szélesség 47 fok 11' és a keleti hosszúság 19 fok 30' koordináták által meghatározott helyen Magyarország földrajzi középpontját jelöli a 11 méter magas nyolcszögű gúlatorony.

A Kerényi József építész tervei alapján 1978-ban épült torony környéke kedvelt helye különféle rendezvényeknek. A természetbarátok korábban nemzeti színnel díszített oszloppal jelölték a helyet, amelynek környéke, a szép, erdős vidék önmagában is vonzó.

A település mai életére nem öröklõdtek helyi népszokások. Hagyományteremtõ jelleggel az utóbbi években megrendezett események a Falunap és a Szüreti Felvonulás. Mindkét rendezvény mára „hagyomány”-nyá érett.

A szüreti mulatság megtartása a Coburg uradalom gazdasági hagyományaira vezethetõ vissza, hisz az uradalom területén szõlõmûvelés és pincészet is folyt. Napjainkban szõlõ már csupán a házak kertjeiben található néhány tõke vagy kisebb lugas, kordon mûvelésben.

Szólj hozzá!

Címkék: középpont pusztavacs

A bejegyzés trackback címe:

https://varosokesfalvak.blog.hu/api/trackback/id/tr63385268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása